kwaliteit, prijs en merken

De prijs en de kwaliteit van de oliën is afhankelijk van verschillende factoren.

Voor wat betreft de prijs zijn vooral onderstaande vier zaken van belang.

 • hoeveel van een plant heb je nodig voor een flesje olie?

Pure rozenolie  wordt bijvoorbeeld gemaakt uit de handgeplukte bloesems van rozen. Voor 1 kg essence is wel 5000 kg verse bloesem nodig. Dit maakt deze olie ongelooflijk kostbaar.

Sinaasappelolie wordt gemaakt uit de schillen van sinaasappels. Voor 1 kg essence is dan 65 kilo schil nodig. Hierdoor is deze olie vaak vriendelijker geprijsd.

 

 • Hoe bewerkelijk is het productieproces?

Hieronder valt hoe plantendelen geoogst kunnen worden (handmatig bloesem plukken of machinaal hout snipperen), maar ook hoe de olie geëxtraheerd wordt. Persing is eenvoudiger dan het maken van pommades.

 • waar en in welke hoeveelheid komt de plant voor?

Sommige planten stellen weinig eisen aan de bodemgesteldheid andere weer veel. Er zijn planten die maar op een plek in de wereld groeien en planten die op veel plekken te vinden zijn. Ook transportkosten spelen hierbij nog een rol.

 • welk systeem van verhandelen  wordt toegepast?

Komt de olie direct van de producent via  groothandel  bij de verkoper terecht of zitten daar nog tussenhandelaren of verdiensystemen tussen? Bij elke stap die er tussen de productie en de consument zit moet winst gemaakt worden en zal de olie dus duurder voor de consument.

Wat kwaliteit betreft is het van belang:

 • welke delen van een plant er gebruikt worden. Bij sommige planten zit de werkzame stof bijvoorbeeld vooral in de bladen, maar om meer olie te produceren verwerkt een bepaald merk bijvoorbeeld ook de stengels.
 • de kwaliteit van de plant zelf. Heeft de plant onder de meest gunstige omstandigheden kunnen groeien en zijn er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt?
 • Het moment van oogsten. Jasmijn bijvoorbeeld moet voor zonsopgang geplukt worden omdat de olie verdampt in de zon
 • de verpakking. Olie kan reageren op licht en het is dus belangrijk dat het altijd in een donker gekleurd flesje verpakt wordt.

Een hoop factoren dus die meespelen. Aangezien er weinig regelgeving is wanneer een olie zuiver of natuurlijk genoemd mag worden is het soms moeilijk om de kwaliteit te beoordelen. In het geval van essentiële oliën geldt echter deels “kijk met je neus” Je kunt verschillen in kwaliteit leren ruiken. En gelukkig zijn er heel veel aromatherapeuten die het uitzoekwerk al gedaan hebben en uit ervaring kunnen spreken.

Zelf werk ik met oliën van chi,  groene linde en Moeders geuren. Elk merk heeft zo zijn eigen voordelen, maar allemaal hebben ze zeer goede kwaliteit.

Wees de eerste om te reageren

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *