citrusolien, zonneschijn in een flesje

Nu de blaadjes vallen, de dagen korter worden en we de warmte van de zon regelmatig moeten ontberen, krijg ik meer behoefte aan vrolijkheid binnen. Voor mij hebben citrusoliën dat effect, ze geven een beetje zonnestralen bij verdamping. Verder vind ik het heerlijke natuurlijke smaakstoffen. Ik doe regelmatig een druppeltje in mijn water (wel even schudden) of in mijn yoghurt. Doe het water en de olie dan wel in een glazen fles, want citrusolie kan plastic beschadigen, en je wil geen plasticdeeltjes binnenkrijgen.  In tegenstelling tot sap beschadigen de oliën ze je tandglazuur niet.

Voor dieren heb ik ook een aantal toepassingen beschreven, gebruik echter geen citrusoliën bij katten!

Er zijn veel verschillende varianten citrusoliën, de meeste worden gewonnen uit de schil van de vruchten.

bergamot

Bergamot werkt anti depressief en kalmerend, en wordt veel gebruikt bij hyperactiviteit bij kinderen en of huisdieren. Bergamot brengt emoties in balans doordat het de werking van de hypothalamus reguleert. Ook is het een fijne olie om te gebruiken tegen stress als gevolg van frustratie.

citroen

Citroenolie bevordert de concentratie, een fijne olie om te gebruiken bij het autorijden. De olie vervliegt wel snel en kun je daarom het beste combineren met andere oliën.

Citroenolie versterkt het immuunsysteem, en wordt al van oudsher gebruikt bij zweren in de mond. 

Citroen werkt ontsmettend en bevordert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, en is ook goed bij honden en paarden in te zetten om bijvoorbeeld de omgeving te ontsmetten.

Een laatste toepassing , doet altijd een beetje pijn aan mijn hart, maar heeft me al heel wat poetsen en krabben gescheeld. Citroenolie is een super stickerverwijderaar!

grapefruit

Grapefruitolie werkt ontgiftend en activeert je levenslust. Het werkt stimulerend bij vermoeidheid en lusteloosheid.

limoen

limoenolie ontsmet de omgeving en is goed toe te passen bij luchtweginfecties . Ook is het een fijne olie bij apathie en depressie.

mandarijn

Mandarijn heeft ontspannende kwaliteiten door N-methylanthranilaat. Het is een olie die opbouwend werkt na ziekte, en heeft een  licht krampstillende werking.

Het is een uitgesproken geschikte olie voor kinderen , werkt dan goed bij spanningen en rusteloosheid/slapeloosheid. (fijn om te weten in de spannende tijd die komen gaat…)

sinaasappel  

Mijn favoriet. Deze olie kalmeert, vrolijkt op, en harmoniseert.

Ook vergoot sinaasappelolie opname van vitamine c.

Ook bij dieren maakt sinaasappel blij, en stimuleert het de werking van de lymfeklieren. 

 

Voor alle bovenstaande citrusoliën geldt dat ze fototoxisch kunnen zijn . Dat betekent dat ze onder invloed van uv-licht (zon) huidverkleuringen kunnen geven. Dat komt door de forucoumarinen. Daarom kun je ze beter niet gebruiken op de huid voordat je de zon ingaat. 

Verder worden er bij citrusvruchten vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt, en daarom is het belangrijk bij deze oliën om de biologische versie te nemen.

Ook zijn citrusoliën beperkt houdbaar (max een jaar) en bewaar je ze bij voorkeur in de koelkast.

Dan zijn er nog twee oliën die wel worden gemaakt van de citrusboom, maar niet uit de schil van de vrucht;

petitgrain

wordt gemaakt van de bladeren en twijgen van de citrusboom.

Petitgrain ontspant spieren (bij migraine) , bij pijn rond het hart, bij maagpijn.

Het versterkt intuïtie en creativiteit, geeft een rustig nieuw ontspannen perspectief.

Voor kinderen kalmeert het bij slapeloosheid, stress, paniek en verfrist bij mentale vermoeidheid.

 

neroli

wordt gewonnen uit de bloesem van de citrus aurantium. Hierdoor is het een heel kostbare olie. Neroli wordt met name geroemd om zijn huidverzorgende eigenschappen.

 

Heb je nog een vraag over citrusoliën, of wil je een flesje zonneschijn bestellen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact met mij op.

 

 

 

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *