Hoe werkt aromatherapie?

Hoe werkt aromatherapie?

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt de etherische olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van allerlei klachten op lichamelijk en mentaal gebied. Etherische oliën zijn geconcentreerde plantenextracten, met een veelheid aan natuurlijke werkzame stoffen. Plantenkracht dus.

Essentiële oliën werken op drie manieren. Via inname, opname door de huid of inademing;

Sommige essentiële oliën zijn geschikt om in te nemen. Je kunt ze gebruiken als smaakstof, innemen met een lepel honing of met een capsule. Deze manier is alleen te adviseren onder goede begeleiding.

Vaker worden essentiële oliën toegepast op de huid. De werkzame stoffen in de oliën worden bij gebruik op de huid zeer snel opgenomen in je bloedsomloop. Pure lavendelolie bijvoorbeeld, heeft een lange lijst aan werkzame stoffen en is daardoor heel breed inzetbaar. Sommige oliën bevatten ook stoffen die irriterend kunnen zijn voor de huid, bij deze is het belangrijk ze goed te verdunnen. Olie op de huid gebruik je bijvoorbeeld  in geval van huidproblemen, buikpijn, spierpijn, (brand) wondjes, insectenbeten, blauwe plekken, hoofdpijn. Je kunt ook essentiële oliën verwerken in verzorgingsproducten, zoals gezichtsolie, doucheolie of lippenbalsem. Of verwerken in een massageolie.

Bij inademing

komen de geurmoleculen via je neus bij het reukslijmvlies terecht , daar bevinden zich je reukzenuwen. Deze staan in directe verbinding met je hypothalamus. Dit deel van je hersenen is verantwoordelijk voor de sturing van veel emotie, regelt de werking van het lange termijn geheugen en het autonome zenuwstel( ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering) en de hormoonafgifte.

Daarom kan een bepaalde geur, binnen een aantal tellen een bepaalde emotie oproepen en een reactie in het lichaam in werking stellen. Om oliën op deze manier te gebruiken zet je meestal een diffuser in, of doe je de olie op een geurblokje, ketting of maak je er een spray van. Oliën kunnen je helpen bij stress, onrust en slaapproblemen, bij luchtwegproblemen, infecties en griep. Bij gevoelens van angst, onveiligheid, verdriet, depressie. Maar ook bijvoorbeeld bij wagenziekte of misselijkheid.

Zoals je begrijpt zijn essentiële oliën breed inzetbaar en kunnen ze  je ondersteunen op lichamelijk, mentaal en energetisch gebied.
Voor een uitgebreidere beschrijving van de toepassingsgebieden, kun je hier verder lezen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op, ik help je graag!

 

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *