Mijn 5 favoriete geuren voor in de winter

 

De kortste dag hebben we weer achter de rug, maar nog steeds zitten de meeste van ons het grootste deel van de dag binnen. In de zomer heb ik dan, zodra de temperatuur het toelaat, de deur lekker open en geniet ik van de frisse buitenlucht. Maar nu moet ik het doen, met zo nu en dan een raampje op een kier. Omdat we met z’n allen meer binnen zijn gaat de kwaliteit van de lucht naar beneden en verspreiden virussen en bacteriën zich sneller. We worden sneller verkouden of hebben een griepje te pakken. Het is dan ook geen toeval dat de oliën die ik hieronder noem allemaal een anti-virale en anti-bacteriële werking hebben bij het verdampen. Daarnaast hebben ze gelukkig ook nog eens een heerlijke geur en zo heb je er dus dubbel profijt van!

Eucalyptus

eucalyptus heeft een sterke, vrij scherpe geur en is goed te mengen met bijvoorbeeld lavendel. Ook zie je het veel gemixt met den en pepermunt. Eucalyptus werkt zoals gezegd sterk anti-viraal en anti-bacterieel. Verder heeft het ook nog een slijmafvoerende werking en geeft het dus extra lucht bij een verstopte neus, holte-ontsteking of bijvoorbeeld bronchitis. Eucalyptus wordt ook gebruikt in de high-immuun mix en in de davos olie van chi.

Kaneel

Voor mij staat de geur van kaneel gelijk aan warmte en gezelligheid. Het werkt opwekkend, verwarmend en opbeurend. Daarnaast werkt het sterk antiseptisch en verlicht het bij luchtwegklachten. Kaneel is qua geur goed te mengen met citrusolien, en is heel zuinig in gebruik.

Lavendel

Eigenlijk zijn er maar heel weinig lijstjes waarin deze veelzijdige olie niet terug te vinden is. Ook hierin mag deze mijns inziens niet ontbreken. Een heerlijke relaxolie, die zich goed laat mengen met andere geuren. Fijn voor in de diffuser, maar ook om verdund op de huid te gebruiken en zeer geschikt voor kinderen.

Citrus olie

Eigenlijk speel ik hier natuurlijk een beetje vals, want citrusolie is niet 1 olie, maar daar vallen er natuurlijk een heleboel onder. Bergamot, sinaasappel, mandarijn, grapefruit en citroen zijn de bekendsten in het rijtje. En niet zonder reden. Ze geven een positief en opgewekt gevoel. Eerder noemde ik ze al zonneschijn in een flesje en in de winter kunnen we dat allemaal wel wat extra gebruiken! Citroenolie stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en ondersteunt zo  je afweersysteem.

Tip:

Meng citrusolien met andere oliën in de diffuser, want de geur is een zogenaamde topnoot, wat betekent dat hij niet zo lang blijft hangen,

Rozemarijnolie

heeft een kruidige en frisse geur. Rozemarijnolie stimuleert de doorbloeding van de hersenen en ondersteunt  de concentratie . Het heeft een opwekkende, stimulerende werking en is dus zeer geschikt voor in de ochtend. Deze olie verhoogt de afweerkrachten van het lichaam. De geur is goed te mengen met citrusolien, lemongrass of bijvoorbeeld den. Rozemarijn is ook een van de ingrediënten van de high-immuun mix

( kaneel, rozemarijn en eucalyptus niet gebruiken bij baby’s en jonge kinderen. Kies dan voor bijvoorbeeld niaouli of neem contact op voor persoonlijk advies )

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *