5 mythes rondom aromatherapie….. ontkracht

  1. Aromatherapie, nee hoor, daar geloof ik niet in.

Een van de meest gehoorde opmerkingen uit de mond van sceptici. Maar laat ik dan voor nu en voor altijd even uitleggen waarom je niet hoeft te geloven in aromatherapie. Aromatherapie is namelijk gebaseerd op scheikunde. En ik heb dus nog nooit iemand horen zeggen dat hij niet ‘gelooft ‘ in scheikunde. In de aromatherapie werk je met zeer geconcentreerde plantenextracten. Een flesje essentiële olie zit dus niet vol gebakken lucht, maar boordevol molecuulgroepen. Elk met hun eigen, in het laboratorium geteste en bewezen werkzame stoffen.

Een voorbeeld: in aspirine (dat witte pilletje tegen pijn ) zit acetylsalicylzuur als werkzame stof. (en cellulose en maiszetmeel als hulpstof, maar dat terzijde) acetylsalicylzuur werkt pijnstillend en bloedverdunnend. acetylsalicylzuur wordt in de fabriek gemaakt.

(voor de liefhebber een stukje uit de bijsluiter: 

Farmacodynamische eigenschappen
Acetylsalicylzuur behoort tot de groep van NSAID’s met analgetische,
antipyretische en ontstekingsremmende eigenschappen. Het
werkingsmechanisme is gebaseerd op irreversibele remming van cyclooxygenasen, enzymen die betrokken zijn bij de synthese van prostaglandines.
Acetylsalicylzuur remt bovendien de plaatjesaggregatie door de synthese van
tromboxaan A2 in de bloedplaatjes te blokkeren. )

De vorm waarin deze stof in de natuur voorkomt is methylsalicylzuur. Deze stof ontstaat wanneer de bast van de suikerberk of van de wintergreenplant geweekt wordt in warm water. Deze stof heeft dezelfde werking als acetylsalicylzuur, maar komt dus van een plant.

Gebruik je dus (verdunde!) wintergreenolie op een pijnlijke plek, dan verdwijnt de pijn niet omdat je erin gelooft, maar omdat de scheikundige verbinding zijn werk doet.

Dat geeft ook gelijk aan dat aromatherapie niet alleen maar een hobby is of een oude vrouwtjes wijsheid, maar een wetenschappelijk onderbouwd onderdeel van de geneeskunde. Allen in dit geval gebaseerd op de middelen die de natuur ons geeft.

 

2 Het is natuurlijk, dus het kan geen kwaad

Eh, nee. slangengif is ook natuurlijk, maar echt niet zo gezond voor je…   Zoals ik hierboven al vertelde, essentiële oliën zitten vol werkzame stoffen. Als je ze goed gebruikt kunnen ze heilzaam werken, maar als je ze zonder gedegen kennis en op een verkeerde manier, of in verkeerde dosering gebruikt dan zijn ze net zo schadelijk als een verkeerde dosering medicatie.

Laat je hier echter niet door afschrikken, want er zijn voldoende mensen die hier dus voor geleerd hebben en hier naslagwerken van hebben gemaakt. Waardoor het, als je de  richtlijnen in acht neemt, dus echt wel veilig gebruikt kan worden.

3.  Lavendelolie is lavendelolie dus dan kan ik net zo goed de goedkoopste nemen

Alweer nee. En dit heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste is in Nederland de titel essentiële of etherische olie niet beschermd. Je mag zo’n kreet dus gewoon op een flesje zetten, ook al is het aangelengd met andere soorten olie dan de naam doet vermoeden. Verder is de kwaliteit van essentiële oliën, net als met bijvoorbeeld wijn, van heel veel factoren afhankelijk. Hoe is het gedestilleerd? Welke delen van de plant zijn er gebruikt? Onder welke omstandigheden is de plant gegroeid? Hoe is de olie bewaard en vervoerd?

Dat betekent niet dat de duurste altijd de beste is. Een prijs kan namelijk ook te maken hebben met de marketingstrategie.  Kijk, ruik, voel, (soms) proef en ervaar. Zelf werk ik met een aantal merken waarvan de kwaliteit zich bewezen heeft en de prijs bereikbaar is voor iedereen.

4. Aromatherapie doe ik niet aan mee, dat is gewoon een hype

Essentiële oliën werden al gebruikt door de Egyptenaren en worden zodoende dus al millennia lang gebruikt. Rond 1937  wordt voor het eerst de term aromatherapie gebruikt, maar het gebruikmaken van de heilzame werking van planten en kruiden bestaat dus al veel langer. Voor een hype duurt dit dan wel erg lang…

5. Aromatherapie is hetzelfde als homeopatie en bachbloesems

Aromatherapie is onderdeel van de kruidengeneeskunde en maakt dus gebruik van de kracht van de natuur. Bij bachbloesem en homeopathie gaat het om verdunningen van extracten. In de middelen zijn vaak zelfs geen scheikundige verbindingen van de planten terug te vinden. In de aromatherapie werk je, bij bepaalde toepassingsgebieden,  juist met zeer geconcentreerde extracten en maak je gebruik van de werkzame stoffen. Wel is het zo dat je bij aromatherapie er ook voor kunt kiezen om energetisch te werken net zoals met homeopathie en bachbloesems. Je hebt hierbij dus nog meer keuze hoe je de olie wil inzetten.

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *