wagenziekte bij (jonge) honden

Wat ik heel veel hoor bij vooral pups is dat ze zich niet lekker voelen in de auto. Soms spugen ze ook daadwerkelijk, soms blijft het bij veel kwijlen, gapen en onrustig zijn.

Hiervoor kunnen veel oorzaken zijn,

De voornaamste oorzaak is fysiek. Bij pups is het evenwichtsorgaan nog volop in ontwikkeling. Vaak groeien ze er dus vanzelf overheen.

Wat echter ook vaak meespeelt is het mentale aspect. Omdat de  hond een nare associatie met het autorijden opbouwt kan het zijn dat de hond al zenuwachtig wordt als hij de auto in moet. En zenuwen geven bijna letterlijk een knoop in de maag. Je kan je voorstellen dat een hond zich daar dus niet beter van gaat voelen.

Dus hoe kan je een hond met wagenziekte ondersteunen?

Pepermunt, gember, anijs en venkel staan bekend om hun heilzame eigenschappen wat betreft het maag- darmkanaal. Van het inademen van deze geuren kan een hond dus een stuk minder misselijk worden. De ideale manier om deze oliën toe te passen in de auto is middels een clip die je op je ventilatierooster klikt. Erin zit een viltje. Je doet enkele druppels olie op het viltje en klikt het aan je ventilatierooster en de geuren worden verspreid door de auto.

Na uitgebreid testen heb ik een uitgebalanceerde mix samengesteld van pepermunt en gemberolie met een druppeltje anijs en venkel er nog bij.  Dit kun je vinden onder rij-blijmix. De autodiffuserclip is ook te vinden in de shop, en wordt geleverd met verschillende viltjes, zodat je , als je alleen op stap bent, ook nog je eigen favoriete geur in de auto kunt gebruiken.

Overigens is de mix niet alleen te gebruiken voor dieren, maar ook effectief bij mensen met wagenziekte!

Wat je verder nog kunt doen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken is een beetje experimenteren met de zitplaats van de hond. Voor zover dat veilig kan natuurlijk. Sommige honden zitten liever dwars op de rijrichting, andere weer met de richting mee. Sommige prefereren een zachte ondergrond andere een harde. De een vindt de veiligheid van een bench prettig, de ander de bewegingsvrijheid van een tuigje en een gordel. Kijk dus vooral bij wat bij jouw hond past.

Wil je advies op maat of heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *